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9451.1996(07) 
 
UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY     
WASHINGTON, D.C. 20460 
 
OFFICE OF 
SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
July 12, 1996 
 
MEMORANDUM 
 
To: Mary F. Toro, Compliance Officer 
    Consumer Product Safety Commission 
 
From: Gregory Helms 
     Office of Solid Waste 
 
Re: Management and Disposal of Waste Vinyl Mini blinds 
 
     We have received your questions about management and disposal 
of lead-bearing vinyl mini blinds that are being discarded by 
homeowners or retailers in connection with your recommendations 
that they be replaced due to their potential to cause lead 
poisoning. The attachment to this memo restates and answers each 
of your questions. 
 
     The Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) only 
applies when blinds become a waste, i.e., they are being discarded 
or disposed; any blinds being sent back to a manufacturer for sale 
in other markets (e.g., for export) would not be regulated under 
RCRA. However, given the health concerns about the blinds CPSC has 
identified, we hope you will encourage those with stocks of blinds 
not to export these products. Key points in managing and disposing 
of waste blinds are: l) waste blinds from households or other 
residential buildings may be disposed of as ordinary household 
trash (i.e., they are exempt from Federal hazardous waste 
regulation under RCRA); 2) whoever discards blinds from sources 
other than households or residential buildings is responsible for 
determining whether they contain enough lead to be considered a 
hazardous waste, although such a determination can make use of 
information from other reliable sources; 3) management and 
disposal requirements for hazardous waste blinds vary depending on 
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the volume of waste being disposed; 4) there is a federal minimum 
set of management requirements, but states may have additional 
requirements, and should be consulted in planning management and 
disposal of waste blinds. 
 
QUESTIONS ON LEAD-BEARING MINIBLINDS 
 
1. What is the appropriate disposal method that consumers should 
be using for their lead-bearing vinyl miniblinds? 
 
      EPA's regulations state that wastes from households (i.e, 
garbage and trash) are not regulated as hazardous waste under the 
Resource Conservation and Recovery Act (see 40 CFR 261.4(b)(1)). 
Therefore, consumers may dispose of their miniblinds in the same 
manner that they discard ordinary household trash. They may put 
the blinds out with the garbage, or they may contact a commercial 
trash hauler. 
          . 
2. If consumers have numerous miniblinds in their homes to dispose 
of, e.g., if a household had 15 miniblinds for disposal, would 
this be treated differently than a household that had only one or 
two miniblinds? 
 
      No. EPA's regulations provide that wastes from households 
are not regulated as hazardous, and there are no limitations on 
the quantity of the wastes. 
 
3. What is the appropriate disposal method for apartment 
complexes, hotels, military bases and hospital facilities that 
house many people and may have over 1,000 lead-bearing miniblinds 
to dispose of? 
 
     EPA's regulations provide that wastes from single and 
multiple residences, hotels, motels, bunkhouses, crew quarters, 
and ranger stations are considered household wastes and are not 
regulated as hazardous under RCRA (see 40 CFR 261.4(b)). These 
facilities may therefore dispose of the blinds in the same manner 
that they discard other trash or garbage. 
 
     However, hospitals and other non-residential buildings are 
not considered generators of household wastes. They are subject to 
the same disposal requirements that apply to retailers, which are 
described in the answer to question #4 below. Therefore, waste 
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blinds generated from military base housing units would be exempt, 
while waste blinds generated from offices, day care centers, and 
other buildings would not be exempted as household waste. 
 
4) How should retailers dispose of the miniblinds they have in 
inventory if they decide to dispose of them and not return them to 
the place of manufacture? Retailers may have tens of thousands of 
blinds in inventory. 
 
      Once a retailer decides to dispose of the miniblinds, he 
must 1) determine whether they are a hazardous waste (see 40 CFR 
262.10 and #6 below), and if they are hazardous, 2) determine his 
size status as a generator, because requirements vary depending on 
the quantity of a hazardous waste generated. He should then 
contact his state hazardous waste agency for more information on 
management and compliance in his state because states may have 
their own regulations governing hazardous waste. 
 
      The retailer can determine his generator status by 
calculating how much hazardous waste he or she generates in a 
calendar month (40 CFR 262.10(b) and 261.5(b) and (c)). If the 
retailer generates less than 100 kg of hazardous waste 
(mini-blinds plus any other hazardous waste generated on site) 
then the retailer would be classified as a Conditionally Exempt 
Small Quantity Generator (CESQG). A retailer who generates between 
a 100 kg and 1000 kg of hazardous waste in a calendar month would 
be classified as a Small Quantity Generator (SQG); and a retailer 
who generates more than 1000 kg of hazardous waste in a single 
calendar month is classified as a Large Quantity Generator (LQG). 
 
      Conditionally Exempt Small Quantity Generators have minimal 
requirements for handling hazardous waste (40 CFR 261.5), and may 
dispose of waste blinds in non-hazardous waste facilities, 
although disposal must be in state approved facilities. Some 
states have additional requirements for CESQGs beyond the Federal 
minimum, so retailers should always contact their state hazardous 
waste agency for complete information on applicable requirements. 
 
      Both SQGs and LQGs are required to handle hazardous waste 
under EPA's hazardous waste regulations (40 CFR 262 - 270), and 
ultimately ensure their disposal in regulated hazardous waste 
disposal facilities. The requirements for SQGs are similar but 
less stringent than those for LQGs. Both SQGs and LQGs may be 
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required to: 
 
˛    obtain an EPA identification number (40 CFR 262.12) 
˛    prepare the hazardous waste for shipment (package, label, 
     mark, placard) (40 CFR 262.30 - 262.33) 
˛    manifest the waste for shipment to a hazardous waste 
     treatment, storage, disposal, or recycling facility (40 CFR 
     262.20 - 262.23, 262.42)  
˛    manage the hazardous waste on site in an environmentally 
     sound manner (40 CFR 262.34) 
˛    do record keeping and/or reporting (40 CFR 262.40 - 262-41) 
˛    ensure the waste meets treatment standards before land 
     disposal (40 CFR 268)  
˛    comply with export and import requirements when necessary 
     (40 CFR Subparts E and F). 
 
      Again, some state requirements may vary from the minimum 
federal requirements, so contacting the state regulatory agency is 
important. 
 
5. Should retailers treat consumer returned merchandise 
differently than inventoried products? 
 
      As state regulations vary, generators of hazardous waste 
should always check with their state hazardous waste authority for 
more information on management and compliance. 
 
      Assuming the blinds are a hazardous waste, generally, 
retailers may dispose of miniblinds returned from consumers and 
those from inventoried stock either separately or together. A 
retailer who chooses to handle them separately may take advantage 
of the household waste exclusion for the blinds returned from 
households (see questions 1, 2, and 3). However, the inventoried 
stock must be managed as described in the response to question 4. 
Because only miniblinds generated in a household (as defined in 40 
CFR 2661.4 (b)(l)) are eligible for the household waste exclusion, 
the retailer must be certain that miniblinds returned from other  
regulated sources such as businesses and commercial facilities are 
not mixed with those from households. The miniblinds returned from 
sources other than households should be handled along with the 
inventoried stock as a regulated hazardous waste. 
 
      If a retailer does not wish to segregate different groups of 
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blinds, or if he wishes to adopt the most environmentally 
conservative approach, he may handle both groups together as 
described in the response to question 4. 
 
6. Does EPA require testing to determine that waste is hazardous? 
 
      Once the retailer (or manufacturer) decides to dispose of 
the miniblinds, he is required to determine whether they are a 
hazardous waste. This means the retailer must either test a 
representative sample of the miniblinds to see if they are 
considered a hazardous waste (see #7 below), or the retailer or 
manufacturer may also rely on knowledge of the composition and 
properties of the blinds in making this determination (40 CFR 
261.10(a)(2)). If the retailer does not want to test the 
miniblinds, the most conservative approach is to handle all of the 
miniblinds as if they were hazardous waste. Although testing is 
not required, if subsequent testing by EPA or others demonstrates 
that the waste was hazardous, an incorrect determination made 
based on knowledge would leave a waste generator (the retailer or 
manufacturer) vulnerable to enforcement action. 
 
7. What test method does the EPA recommend to retailers to 
determine whether their inventory is hazardous? Are there 
certified laboratories that can conduct these tests? 
 
      The toxicity characteristic leaching procedure (TCLP; 
Method-1311) test would be used to determine whether lead-bearing 
vinyl mini-blinds are a hazardous waste when disposed. EPA does 
not certify laboratories that perform the TCLP test. However, many 
reputable commercial laboratories are capable of performing the 
test. Testing labs can be identified by contacting the 
International Association of Testing Labs, at 703-739-2188, or 
ACIL, at 202-887-5872. 
 
8. Where can retailers get a copy of the test method? 
 
     Retailers will generally want to rely on a testing lab to 
understand the test method details.  Copies of the TCLP test 
method are available as a part of the EPA analytic methods manual, 
SW-846 (through NTIS, 703-487-4650), or from the analytical 
methods information communication exchange (MICE) hotline, at 
703-821-4690. 
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9. What level of lead is hazardous for purposes of disposal? 
 
      The TCLP test uses a sample of the waste and a leaching 
solution (in a ratio of 1:20).  After mixing the waste with the 
leaching solution, the leaching solution is tested for hazardous 
constituent concentration.  If lead in the leaching solution is 
present at a concentration higher than 5 mg/l (or ppm), the waste 
would be considered to be hazardous, and would be required to be 
managed and disposed as a hazardous waste. 
 
10. Is there a contact person at EPA that can offer retailers 
guidance on disposal if their inventory is determined to be 
hazardous? 
 
    For further assistance in understanding the applicable 
hazardous waste regulations, the retailer should contact the 
hazardous waste agency in his or her state.  Other assistance 
resources include the EPA Resources Centers, the RCRA hotline 
(800/424-9346 or 703/412-9810), or the EPA Regional office. 


