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United States Environmental Protection Agency 
Washington, D.C. 20460 
Office of Solid Waste and Emergency Response 
 
October 13, 1993 
 
Dr. P.B. Joshipura 
5901 College Drive 
Suffolk, Virginia 23435 
 
Dear Dr. P.B. Joshipura, 
 
      This letter responds to your request for clarification of Part 
279 Section §279.10(b)(2)(iii) and its applicability to ignitable 
used oil. 
 
      As stated in Section §261.6(a)(4), of the September 10, 1992, 
Federal Register (57 FR 41566), used oil that is recycled and is 
also a hazardous waste solely because it exhibits a hazardous 
characteristic is not subject to the requirements of 40 CFR Parts 
260 through 268, but is regulated under 40 CFR part 279. 
 
      EPA does not consider the consolidation of different sources 
of used oil to be a mixture of used oil. EPA regulates the 
consolidated used oil as used oil under the Part 279 used oil 
management standards. As discussed in your letter, the used oil 
must meet the flashpoint level of 100 degrees fahrenheit as well as 
other properties and constituents in 279.11 if the used oil is 
burned as on-specification fuel for energy recovery. 
 
      However, as stated in Section §279.81(a), used oil that cannot 
be recycled and that is identified as a hazardous waste must be 
managed in accordance with the hazardous waste management 
requirements of 40 CFR Parts 260 through 266, 268, 270, and 124 
when sent off-site for disposal or disposed of on-site. 
 
      If you have any further questions please contact Bryan Groce 
of my staff at (202) 260-9550. 
 
Sincerely, 
Mike Petruska, Chief 
Regulatory Development Branch 


